Stichting Traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers

Uniform

Koninklijke Landmacht Garderegiment Grenadiers en Jagers

Eenheid:

11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers, gelegerd op complex Oranjekazerne te Schaarsbergen/ Arnhem

Samenstelling ceremonieel tenue:

Hoofddeksel:

Een donkergroene baret met een opstaande rand. Het embleem Garde Jagers is bevestigd op een donkergroene ondergrond met gele bies. Op het embleem zit een rond oranje bolletje waaruit een pluim (Pompon) steekt van hertenhaar, hieromheen is een zwart, lederen riempje bevestigd.

Jas:

Een donkergroene jas met staande kraag, met links en rechts van de sluiting een gardelis en een gele haakse bies. Alle knopen op de jas zijn voorzien van het embleem van de Garde Jagers. Zoals de gehele jas, zijn opgestikte manchetten geel afgebiesd en tevens voorzien van gardelissen. Aan elke schouder is een zogenaamde zwaluwnest bevestigd. Over de rechter schouder en het lichaam draagt de jager een fourragère. Dit is een wit vangsnoer dat aan de uiteinden is voorzien van spiegels met een kwastje.

Broek & Lederwerk:

Schoeisel:

Zwarte, halfhoge, lederen veterschoenen met slobkousen. De slobkousen zijn voorzien van knopen waarop het embleem Garde Jagers terug te vinden is.

Instrumenten:

Alle muzikanten dragen instrumenten. De slagwerkers en lyra’s aan een zwarte draagriem en andere muzikanten, behalve de sousafoons dragen het instrument in de linkerhand. De jachthoorns en trompetten zijn uitgerust met een groen snoer en twee kwasten. Aan de lyra's hangen twee sierstaarten van paardenhaar

Handschoenen:

Eenieder draagt witte katoenen handschoenen.

Mantel:

Bij slechte weersomstandigheden kan men beschikken over een grijs/blauwe mantel.

De pantalon is van dezelfde donkergroene stof als de jas . De broekspijpen worden omgeslagen en met elastieken vastgezet op de slobkousen tussen de 6de en zevende knoop. Over de jas wordt een zwart, lederen koppel met geel metalen gesp voorzien van het embleem Garde Jagers gedragen. De koppel wordt opgehangen in twee haakjes aan de zijkant van de jas.

Maître de Clairon:

Draagt een oranje sjerp met gouden opdruk en vermeldingen van de wapenfeiten bij belangrijke veldslagen. Tevens draagt hij aan de linkerzijde een klaroen aan een groen koord met kwasten dat over de rechterschouder hangt.