Uniform

Koningklijke Landmacht
Garde Regiment Jagers

Eenheid: 11 Infanteriebataljon luchtmobiel -B compagnie- gelegerd op Kazernecomplex Koningsweg Noord te Schaarsbergen/Arnhem

Samenstelling ceremonieel tenue:

Hooftdeksel: Een donkergroene baret met een opstaande rand. Het embleem Garde Jagers is bevestigd op een donker- groene ondergrond met gele bies.p het embleem zit een genet rond oranje bolletje waaruit een pluim ste- kt van hertenhaar, hieromheen is een zwart, lederen riempje bevestigd.

Jas: Alle rangen dragen een donkergroene jas met staande kraag, met links en rechts van de sluiting twee garde- lissen. Alle knopen op de jas zijn voorzien van het embleem van de Garde jagers. Zoals de gehele jas, zijn opgestikte manchetten geel afgebiesd en tevens voor- zien van gardelissen. Vanaf adjudant heeft men goud- gevlochten epauletten met daarop het embleem Garde Jagers. De anderen hebben epauletten van donker- groene, geel afgebiesde, stof met hierop het embleem Garde Jagers. Tot en met sergeant-majoor worden de rangonderscheidingstekens gedragen op de onder- mouw. De soldaat 1 draagt deze alleen links. Vanaf adjudant wordt de rang aangegeven door middel van een fourragère. Over de rechter schouder draagt de Jager een fourragère. Dit is een wit koord dat aan de uiteinden is voorzien van mattenkloppers (ook wel spiegels genoemd) met aan elke mattenklopper een kwastje.

Broek: De pantalon is van dezelfde donkergroene stof als de jas. Tot en met sergeant-majoor is deze voorzien van een gele rolbies. Vanaf adjudant bevindt zich links en rechts van deze bies een 2 cm brede goudkleurige galon.

Lederwerk: Manschappen en onderofficieren dragen een zwart, lederen koppel met geelmetalen gesp voorzien van het embleem Garde Jagers. De officieren dragen een oran- je bandsjerp, waarvan de twee kwasten aan de linker- kant voor de bies worden gedragen.

Schoeisel: Adjudanten en hogere rangen dragen bottines. De anderen dragen zwarte, halfhoge, lederen veterschoe- nen met slobkousen. De slobkousen zijn voorzien van knopen waarop het embleem Garde Jagers terug te vinden is.

Bewapening: Soldaat tot en met sergeant-majoor dragen het per- soonlijk wapen, de Diemaco. Adjudant en hoger zijn in het bezit van het Garde Jager sabel.

Handschoenen: Eenieder draagt wit katoenen handschoenen.

Mantel: Bij slechte weersomstandigheden kan men beschikken over een grijs/blauwe mantel.

Bron: Defensieuniformprivemuseum.nl

Copyricht © 2020 Stichting Traditioneel Jachthoornkorps van het voormalig Garderegiment Jagers